I.M.O.La. XVII. élménybeszámoló

Egyedülálló módon, megszakítás nélkül tizenhetedik alkalommal került megrendezésre az I.M.O.La. szerep- és társasjáték tábor. Kilenc napnyi önfeledt játék és bulik fékezhetetlen örvénye szippantott magába több mint ötven résztvevőt. A tolna megyei Sötétvölgy térerőtől mentes, elszigetelt és gyönyörű környezete már sokadszorra bizonyította alkalmasságát arra, hogy elrejtsen félszáz, a hétköznapok mesterkélten komolykodó világát egy időre ignorálni szándékozó, játékost, mesélőt, pihenni vágyót.

Hosszú és fárasztó előkészületeket követően (kilenc napra pakolni már önmagában sem egyszerű, és ha még vaskos könyveket, jelmezt, fegyvert és egyebeket is szállítani akarunk, akkor a nehézség epikussá válik) 15-én, pénteken már korán reggel érkezni kezdtek a legnagyobb fanatikusok, hogy rögvest nekilássanak a hangulatteremtésben, amelyhez a tábori kocsma felállítása járult hozzá leginkább. Ilyenkor még szerepjátékról szó sem lehet, a viszontlátás öröme, a „welcome drink”-ek sora miatt legfeljebb csak egy-egy rövidebb társasjátéknak jutott energia, azok viszont hamar előkerültek. Estére már szinte mindenki megérkezett és néhány szorgos és az élvezeteket kevésbé habzsoló táborozó jóvoltából elkészült a nyitóbuli első helyszíne, a tábortűz (vagy inkább máglya) és a szalonnasütéshez szükséges nyársak. Vacsi után megnyitó, hivatalos köszöntések, programok átrágása, ami pedig ezután következett aznap este eltűnt a tér és idő labirintusában…

Picasa

Bármilyen hihetetlennek tűnt, szombat délelőtt már vagy két tucat lábadozó várakozott az előre lezsírozott délelőtti teabemutatóra és az azt követő beszélgetésre. Idén elsőként egy csomó új társast mutattunk be egymásnak és beszélgettünk egy sort a hobbiról általában. A tábor ébredésének pontos jelzője a pingpongasztalok üzembe helyezése ezúttal is már délelőtt megkezdődött és néhány kunyhó hangfalágyúi is leadták első lövéseiket (a csatáknak később közös megegyezéssel született fegyverszünet vetett véget). Beindult a nagybani játék, délután már minden házikó gangján pörgött valamilyen game. A zene a sör és a sok mosolygós ember nagyon hamar a táborra mindig is jellemző fesztiválhangulatot eredményezte.

Délután jeles vendégek toppantak be a mágikus égiszű birodalomba. Meghallva idézésünk szavait, megjelent a M.A.G.U.S. fejlesztőcsapatának két tagja és roppant gyorsan beilleszkedtek a laza, elvárásoktól mentes környezetbe. Jelenlétükkel és részvételükkel ők is emelték az esti szerepjátékos activity nívóját, ahol rengeteg nevetés mellett töltött együtt ötven ember két tartalmas órát. A klasszikus feladatok mellett verseléssel és csapatosan előadott jelentekkel szórakoztattuk egymást és kiderült, hogy a legtöbb elvont rpg-s kifejezésre sem kell harminc másodperc, hogy kitalálja valaki. Utána persze buli hajnalig.

activity 3

Vasárnap délelőtt népes közönség előtt teáztunk és beszélgettünk a jó játékos ismérveiről, majd délután a M.A.G.U.S. csapat tagjai árasztották el közönségüket bennfentes információkkal nem csak a nagy zöld jövőjével kapcsolatban. A több órára nyúló remek eszmecserében egy reményteljes szövetség is kötettett a felek között, majd szomorúan, de baráti kézfogással búcsúztak, hogy folytassák nehéz küldetésüket, mi pedig a miénket: szerepjáték, társasjáték, buli hajnalig.

Hétfőn a zöldteák megismerését követő beszélgetés rozsdamentesítette a fáradt elméket. Délután nagyrészt a démoni pingpong verseny drámai fordulói mellett, a mesélők versenyének első felvonásában vett részt a tábor nagy része. Különleges, egyedi kalandokkal igyekeztek ezúttal is villantani a KM-ek és adtak munkát késő estig a szigorú pontozóknak és játékosaiknak.

Másnap kvíznap. A hagyományos szerepjátékos kvíz ezúttal a szokottnál több hétköznapi témával jelentkezett, cserébe bónuszkérdések és zenefelismeréssel színesedett a mindig népszerű játék. A kellemes napsütésben fürdőző táborban ekkora már az is elvarázsolódott, aki késve érkezve lemaradt a bemelegítő körökről. Sötétvölgy egy igazi sci-fi/fantasy szigetté változott, ahol a fantasztikus normális, a hétköznapi szürreális. Mindezt csak megspékelte az éjjeli lángokkal és foszforeszkáló izékkel tarkított, világító vesszős íjászbemutató is.

Szerda különleges nap. Több hónap kemény tervezése, anyagi és szellemi befektetésének megtérülése áll vagy bukik ilyenkor. Idén extra különleges előkészületekkel és felettébb rendhagyó settingel jelentkezett az idei élő szerepjátékunk, amelyben egy XVIII-ik századi német falu misztikus eseményeibe csöppenhettünk. A remek jelmezek és ötletes karakterek mellett, a hangeffektekkel, bejátszásokkal tarkított horrorisztikus külső helyszínek, valamint a suttogásokkal és rejtélyes jelekkel teli falu atmoszférája teremtett tökéletes hangulatot egy éjbenyúló játéknak. A kiemelt programot követően elképesztő tűzijáték tette tökéletessé a napot.

live dunkeltal

Csütörtökön már ismét az asztali szerepjátéké volt a főszerep, a mesélők versenyének második felvonása nyújtott lehetőséget sokaknak, hogy csillapíthassák rpg-éhségüket. Most is tanúbizonyságot nyert, hogy a tábor falánksága e téren határtalan. A mesék befejeztével persze buli rogyásig.

Péntek délelőtt mellőzni kellett a teabemutatót és a geek beszélgetéseket is, mivel lázas karakteralkotásban és elősztori írásban tobzódott a nép, de látni lehetett néhány, moduljába mélyedő, gonosz félmosolyokat eleresztő mesélőt is. Péntek a játékosok versenye. Ilyenkor még a pingpongasztalok is véres viadalok helyett rögtönzött íróasztallá változnak, ahol ki egyedül, kik pedig csapatostól készül a versenymodulra. Idén MAGUS és WoD (Werewolf) került terítékre, mindkettő nagy sikert aratott a játékosok körében, pedig kevesek karaktere élte a túl az idén egy kicsit talán keményre szabott modulokat. Késő estig játszottunk megint, aztán pótoltuk a folyadékot és hajnalig sztorizgatás a kalandokról és emlékezetes eseményekről.

imola hülyeségek

Az utolsó nap, az utolsó nap. Már nagyon nehéz felkelni, néhány kemény táborozó szerencséjére koffein dús fekete tea szerepelt a bemutató utolsó felvonásán. Szombaton még utoljára neki lehetett esni a kihagyott, vagy keveset játszott társasoknak, be is terítette a tábort a táblák és kártyalapok színes kavalkádja. Voltak, azonban akik még így a vége felé is a kalandos testmozgásra szavaztak, mivel a hagyományainknak megfelelően íjászversenyen vehetett rész minden vállalkozó kedvű. Tucatnyi résztvevő fáradhatatlanul lyukasztotta a plakátmedvét, kartondisznót, szalmazsák haramiákat, valamint idén távlövéssel lett extra látványos a program. Estére teljesen kimerülten, de még egy szó szerinti fellángolás erejéig összegyűltünk a tűz körül, hogy versenyeink eredményire fény derüljön, díjak találjanak gazdára és még egy utolsót beszélgessünk, mielőtt elszabadulna a pokol. Activiy, mesélői verseny, kvíz, gyilkosos játék, démon pingpong, versenymodul, live, íjászat. Eltartott egy darabig, de azért nem unatkoztunk, akinek még volt hangja az itt bukta.

A többit a másnappal együtt elnyelte a tér és idő labirintusa. Nagyon köszönjük mindenkinek, aki jelen volt, elképesztő arcok vagytok. Bár már rég nem vagyunk gyerekek (nem merek átlagéletkort írni), a játék jobban megy, mint valaha és a bulizásban is felvesszük a versenyt egy kisebb fesztivállal, úgyhogy respect! Most egy kis szünet jön, de találkozunk még, talán előbb, mint gondolnátok…

Zaki